19. oktoober 2011

Jäätee- mõnus ja jahutav

Kokakooli Ameerika köögi tunnis tutvusime roogadega, mis on meieni jõudnud kaugelt üle mere. Ka jäätee on Ameerika mandril väga populaarne, mistõttu jõime tolles tunnis just seda mõnusat ja kasulikku jooki. Ja kuna lastele jook väga maitseb, saab retsept ka siia kirja.

Legend väidab, et jäätee leiutas üks teemüüja, kes USAs toimunud maailmanäituse ajal tahtis oma uut teed kõigile pakkuda. Kuna aga oli väga kuum ilm, siis keegi kuuma teed juua ei tahtnud. Mees jahutas tee maha, pani sellesse jääd sisse ja müüs jooki külma karastusjoogina.
USAs on jäätee väga, väga populaarne. Ja miks ei peakski olema, kui ta nii hästi maitseb!


Jäätee (2 liitrit):
2 liitrit vett
4 musta tee pakikest
1 dl suhkrut
1 sidrun
jääkuubikuid

Jääteed võib teha kahel viisil. Olenevalt, kui palju aega on.
Variant 1: Keeda 1 liiter vett kuumaks, pane sellesse teepakid ja lase teel umbes 15 minutit tõmmata. Siis eemalda teepakikesed, vala juurde külm vesi ja pane tee külmkappi, et see seal täiesi maha jahtuks (no minimaalselt 15 minutit veel).
Kümmekond minutit enne serveerimist viiluta külma tee sisse sidrun. Vahetult enne jooma asumist lisa kannu ka jääkuubikud, et tee veelgi rohkem maha jahtuks.

Variant 2: Pane teepakikesed külma vette, aseta kann külmkappi. Lase vähemalt kaks tundi teepakikestel tõmmata, siis eemalda need. Kümmekond minutit enne serveerimist  viiluta külma tee sisse sidrun. Vahetult enne jooma asumist lisa kannu ka jääkuubikud, et tee veelgi rohkem maha jahtuks.

Kommentaare ei ole: