1. november 2012

Saage tuttavaks - Jamie Oliver

Kas te oskate mõnda kuulsat kokka nimetada?
Jaa! Jamie Oliver! Gordon Ramsay!
Need kaks nime tulid kokakooli õpilaste suust nagu unepealt. Ja nende kahe kuulsa kokaga teeme oma tundides ka lähemalt tutvust.

Sellel nädalal tegime süüa Jamie Oliveri retseptide järgi. Aga kes see Jamie siis ikkagi on? Kokk, mees, inglismaalt, tal on palju kokaraamatuid, tal on oma kokasaade. Tubli, tubli!

Jamie pärisnimi on James Trevor Oliver. Ta on kuulsust kogunud inimeste toiduharjumuste muutmisega nii Inglismaal kui Ameerikas. Inglismaal algatas ta koolitoidu tervislikumaks muutmise kampaania ja Ameerikas tegi telesarja "Jamie Oliver's Food Revolution" (Jamie Oliveri toidurevolutsioon), mis pälvis lausa Emmy auhinna. Jamie Oliver ei kannata rämpstoitu ega ebatervislikke dieete ja tahab tervele maailmale näidata, kui lihtsalt ja kiiresti on võimalik valmistada maitsvat tervislikku toitu.  

Jamie on osalenud 24-s omanimelises telesaates (ka ETV on neist mõnda näidanud, näiteks "Jamie kodus" ja "Jamie Oliveri 30 minuti road") ning on välja andnud 17 kokaraamatut. Lisaks on tal 30 toidukohta üle suure Inglismaa ja 5 üle laia maailma. Kõik kannavad nime Jamie's Italian. No on alles kokk! 

Kui Jamie parasjagu ei kokka, siis tegeleb ta oma nelja lapsega. Või heategevusega. Ta armastab muusikat ja mängib trumme. Sõidab mootorrattaga. Üheks tema suureks hobiks on aiandus. Muidugi ei tegele ta iluaiandusega. Ta kasvatab ikka taimi, millest köögis maitsvaid roogasid valmistada.

Igatahes tundub, et kõiges, mida Jamie ette võtab, saadab teda edu. Peamised märksõnad, mis tema tegemisi köögis iseloomustavad on - Itaalia, kodune, lihtne, kiire, värske, orgaaniline ja maitsev. Kuigi Jamie oskab valmistada toitu kõigest, mis talle kätte antakse, on tema südame võitnud pasta ja leib. Need on tema suured lemmikud. Ja kuigi Jamie on nii rikas mees, et võiks oma söögi valmistada maailma kõige kallimatest toiduainetest, teeb ta seda hoopis oma aias kasvatatud juurviljadest, ürtidest ja tuttavate talunike käest ostetud looma-ja linnulihast. Ja soovitab seda ka kõikidel teistel teha.
Jamie toidud valmivad kiiresti ja tavaliselt vaid mõnest komponendist, kuid trikk on maitsestamises. Rohkelt värskeid ürte, uhmerdatud vürtse ja oliiviõli teevad imet! 

Proovisime meiegi oma tunnis imet teha - kasutasime kõiki samu maitseaineid mida Jamie oma retseptideski. Nii panime tomatikastme tšillikaunaga podisema, lihapallidesse riivisime muskaati ja sidrunikoort, õunad said täidisesse ingverit ja vahukoore maitsestasime ehtsa Mixed spice'ga. Ja valmiski käsitsitehtud munapasta lihapallikastmega ja kuivatatud puuviljadega täidetud karamellised ahjuõunad. Seda tasub korrata! Jamie ruulib :)


Köögikombain on hea abimees, eriti kui on kiire. 
Aga käed peavad sellegipoolest tugevad olema.


Rullitud pastatainas õhukesteks viiludeks lõigata 
ja ongi pikad lindid ehk fettuccine valmis! 


Ka meie panime maitsestamisele rõhku - kuivatatud tšillipiprad, küüslauk, muskaat. 
Ja muidugi uhmer!



Ahjuõunad kirsside, aprikooside ja rosinatega
... ja vahukoorega, mis maitsestatud mixed spice'ga
Jamie Oliveril on YouTube'is oma FoodTube :) Vaadake järgi! Seal on palju kasulikku ja ka lõbusat!

Paneme siia mõned asjad, mida meiegi eelmises tunnis tegime:

Uhmerdamine


Küüslaugu lõikamine










Kommentaare ei ole: