7. oktoober 2011

Nippe sibula hakkimiseks

Selles videos näitab maailmakuulus kokk Gordon Ramsay, kuidas hakkida sibulat.



Miks sibul nutma ajab?

Sibularakud koosnevad kahest osast, mis sisaldavad erinevaid ühendeid. Sibula koorimisel ja hakkimisel sibularakud purunevad ja neis olnud ühendid hakkavad omavahel reageerima. Reageerimise tagajärjel moodustub lenduv väävliühend ehk gaas. Kui gaas jõuab inimese silma, reageerib see silma pinnal oleva veega ja moodustab nõrga kontsentratsiooniga väävelhappe. Väävelhape ärritab silmi, mistõttu hakkavad silmadest pisarad voolama, püüdes ebameeldivat ainet ära ajada.
(M. Suitsu, L. Virkus, A. Kang, 2006. "Köögiviljaraamat")

Kuidas hakkida sibulat nii, et see nutma ei ajaks? 

Pisarate vältimiseks on välja mõeldud mitmeid nippe. Üheks võimaluseks on pakkuda ärritavale gaasile reageerimiseks mingit muud vett kui silmas leiduvat vett. Selleks kastetakse näiteks nuga enne sibula hakkimist külma vette. Kasutades õhukest ja teravat nuga, on võimalik vähendada purustatavate rakkude arvu sibulas ja seega ka tekkiva gaasi kogust. Gaasi tekke kiirust ja hulka võib proovida vähendada sibula ja töövahendite temperatuuri alandamisega, hoides nii sibulat kui ka töövahendeid enne hakkimist külmkapis.
(M. Suitsu, L. Virkus, A. Kang, 2006. "Köögiviljaraamat")

Nüüd aga konkreetseid nippe, kuidas hakkida sibulat nii, et see nutma ei ajaks:

- loputa lõikelaud, nuga ja sibul enne hakkimist külma veega (ära kuivata);
- pane hakkimise ajaks sibulakoor kõrva taha;
- pane hakkmise ajaks ujumisprillid pähe;
- pane hakkimise ajaks leivakoorik suhu;
- hinga hakkimise ajal suu kaudu, mitte nina kaudu;
- pane sibul enne hakkimist 10 minutiks sügavkülma;


Need variandid proovisime kokakoolis läbi. Kõige tõhusamaks osutus ujumisprillide kasutamine :) Ka lõikelaua, noa ja sibula loputamine külma veega toimis päris hästi, samuti sibula hoidmine sügavkülmas.


Mõned nipid on veel, need aga ootavad alles järeleproovimist. Järgmine kord, kui sibulat hakite, valige siit mõni, katsetage ja andke teada, kuidas toimis!

- hoia hakkimise ajal külma vett suus;
- raputa hakkimise ajal sibulale soola;
- haki sibulat elava tule nt küünla lähedal;
- leota sibulat enne hakkimist külmas vees;
- lõika sibulat lahtise akna all;
- ära lõika sibula juureosa katki;


Hoolimata sellest, et sibul nutma ajab, on see üks kasulikum ja kättesaadavam köögivili. Sibul on äärmiselt tugeva antibakteriaalse toimega ja just sellepärast tasub seda süüa ja erinevate toitude valmistamisel kasutada. 
Sööge sibulat ja olge terved!

Kommentaare ei ole: